Nový boj o Afriku - Liberdová, Alžběta (2023)
Tato diplomová práce se zabývá fenoménem nového boje o Afriku, tzv. New Scramble for Africa, a zejména narůstajícím vlivem tzv. emerging powers, především států BRICS. Práce se věnuje komparaci strategií dvou nedemokratických států BRICS, Ruska a Číny, v subsaharské Africe. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola se věnuje konceptualizaci fenoménu nového boje o Afriku a sleduje změny aktérů a jejich cílů a prostředků mezi jednotlivými etapami boje o Afriku. V rámci současné, třetí, vlny boje o Afriku dále analyzuje současnou roli tradičních aktérů, zejména Francie a USA, a roli států BRICS. Ve druhé a třetí kapitole jsou analyzovány jednotlivé strategie a doktríny, ze kterých vychází Rusko a Čína v subsaharské Africe, jejich cíle, které v této oblasti mají a také diplomatické, bezpečnostní a ekonomické prostředky, které využívají k dosažení svých cílů. Poslední kapitola obsahuje komparaci strategií obou velmocí v subsaharské Africe a přináší odpovědi na stanovené výzkumné otázky.