Nový boj o Afriku - Liberdová, Alžběta; Přikryl, Pavel; Kočí, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato diplomová práce se zabývá fenoménem nového boje o Afriku, tzv. New Scramble for Africa, a zejména narůstajícím vlivem tzv. emerging powers, především států BRICS. Práce se věnuje komparaci strategií dvou nedemokratických států BRICS, Ruska a Číny, v subsaharské Africe. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola se věnuje konceptualizaci fenoménu nového boje o Afriku a sleduje změny aktérů a jejich cílů a prostředků mezi jednotlivými etapami boje o Afriku. V rámci současné, třetí, vlny boje o Afriku dále analyzuje současnou roli tradičních aktérů, zejména Francie a USA, a roli států BRICS. Ve druhé a třetí kapitole jsou analyzovány jednotlivé strategie a doktríny, ze kterých vychází Rusko a Čína v subsaharské Africe, jejich cíle, které v této oblasti mají a také diplomatické, bezpečnostní a ekonomické prostředky, které využívají k dosažení svých cílů. Poslední kapitola obsahuje komparaci strategií obou velmocí v subsaharské Africe a přináší odpovědi na stanovené výzkumné otázky.
Vedoucí práce: Pavel Přikryl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses