Limity secesionismu iráckého Kurdistánu - Ebertová, Zuzana; Přikryl, Pavel; Strnad, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato bakalářská práce analyzuje autonomní oblast iráckého Kurdistánu. Konkrétně zkoumá, zdali irácký Kurdistán v současné době naplňuje všechny podmínky secesionistické teorie primárních práv, respektive teorie národního sebeurčení. Práce se nejdříve zabývá jednotlivými teoriemi secese a následně jsou poznatky z teorie národního sebeurčení aplikovány na případ iráckého Kurdistánu. Podmínky teorie národního sebeurčení je zapotřebí splnit, pokud chce autonomní oblast iráckého Kurdistánu usilovat o nezávislost na Iráku. Vyhodnocení aktuálního stavu je na základě podmínky separovaného národa, podmínky oprávněného nároku na území, podmínky relativní homogenity obyvatel, a nakonec podmínky distributivní spravedlnosti. Taktéž si bakalářská práce dává za úkol identifikovat další skutečnosti, které v současné době vyhlášení nezávislosti zabraňují.
Vedoucí práce: Pavel Přikryl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses