Návrh ICT podpory gamifikace tvůrčí spolupráce pedagogů a studentů - Shchur, Anastasiia (2023)
Diplomová práce se zabývá návrhem gamifikačního ICT řešení pro podporu spolupráce pedagogů a studentů Fakulty informatiky a statistiky. Tento hlavní cíl reaguje na současný problém nedostatečného propojení studentů a fakulty a jejich nízkého zájmu o zapojení do dění mimo studijní povinnosti. Kromě toho je dílčím cílem práce najít odpověď na výzkumnou otázku „Jaké postupy mohou podpořit sounáležitost studentů a pedagogů Fakulty informatiky a statistiky prostřednictvím spolupráce na tvůrčích projektech?” K popisu aktuálního stavu a potřeb zájmových skupin jsou využity metody design thinking, focus group a dotazníkové šetření, které jsou aplikovány na skupinách studentů a pedagogů působících na Fakultě informatiky a statistiky. Následné řešení je navrženo s využitím přístupu human centered design a standardizovaných metod pro návrh ICT řešení, konkrétně modelování procesů pomoci notace BPMN, uživatelských funkcionalit pomocí UML diagramů a datových toků prostřednictvím Data Flow diagramů. Pro část řešení věnující se oblasti řízení projektů je využita metodika Kanban. Validace navrženého řešení je provedena pomocí hloubkových rozhovorů s odborníky na dotčené oblasti a pomocí dotazníkových šetření uskutečněných mezi studenty a pedagogy Fakulty informatiky a statistiky. Na základě provedené validace lze konstatovat, že navržené řešení má potenciál být kladně přijato všemi zájmovými skupinami.