Faktory a příčiny ovlivňující rozhodování v dědickém řízení - Ježková, Marcela (2023)
Cílem bakalářské práce je identifikovat faktory a příčiny ovlivňující zůstavitele v rozhodování v dědickém řízení. Teoretická rešerše se zabývá oblastmi z dědického práva, konkrétně předpoklady vzniku dědického práva a dědickými tituly. Rešerše se dále zabývá rozhodováním a samotnými faktory působícími na zůstavitele. Teoretická část bakalářské práce uvádí čtenáře do dané problematiky a pomáhá k většímu pochopení. V praktické části bakalářské práce probíhá kvantitativní výzkum pomocí dotazníkového šetření. Získaná data jsou analyzována a výsledky výzkumu jsou představeny v praktické části bakalářské práce v samostatné kapitole. Z výzkumu vyplývá, že demografické faktory jako věk, vzdělání a hodnota majetku závisí na rozhodování zůstavitele a ovlivňuje ho k sepsání poslední vůle.