Návrh a implementácia reportingového riešenia pre riadenie a vývoj nákladov nákladových stredísk pre výrobný závod - Mačičáková, Valentína; Maryška, Miloš; Palm, Lukas; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Cieľom tejto diplomovej práce je vytvoriť Business Intelligence riešenie pre výrobný závod firmy Siemens. Riešenie je zamerané na analýzu nákladov, vrátane plánovaných nákladov a rozpočtu. Systém je navrhnutý tak, aby osobám zodpovedným za tvorbu rozhodnutí, podával presné a včasné informácie, vďaka ktorým bude podporené znižovanie a optimalizácia nákladov. Práca popisuje rôzne fázy vývoja Business Intelligence riešenia, vrátane analýzy požiadaviek zákazníka, navrhnutia architektúry pre riešenie, extrakcie dát, transformácie dát, ukladania dát a vytvárania reportov. Zdrojové dáta sú získavané z rôznych systémov v rámci spoločnosti. Následne sú dáta transformované a ukladané do dátového skladu. Odtiaľ sú napojené na nástroj Tableau, v ktorom sú pripravené reporty. Tie sú navrhnuté tak, aby boli pre užívateľov užívateľsky prívetivé a interaktívne. Taktiež umožňujú užívateľom preskúmať dáta z rôznych uhľov pohľadu či zamerať sa na konkrétne oblasti záujmu. Skutočné náklady výrobného závodu sú v riešení porovnávané s rozpočtom a plánovanými nákladmi, vďaka čomu môžu zodpovedné osoby identifikovať oblasti vhodné na zlepšenie či prijať korektívne opatrenia. Vytvorené riešenie je možné prispôsobiť konkrétnym potrebám rôznych výrobných závodov, vďaka čomu je systém cenným nástrojom pre osoby, ktoré chcú optimalizovať a znižovať náklady. Do budúcna je v pláne riešenie implementovať do ďalších výrobných závodov firmy Siemens.
Vedoucí práce: Miloš Maryška
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses