Komparace diskurzů EU a USA v případě řešení krizí prizmatem liberalismu - Červenková, Marie (2023)
Předkládaná diplomová práce se zabývá zkoumáním diskurzů Evropské unie a Spojených států v případě řešení krizí prizmatem liberalismu. Autorka této práce identifikuje pomocí řízené kvalitativní obsahové analýzy charakteristiky liberalismu v dokumentech Spojených států a Evropské unie, které se týkají řešení krizí. Vybrány byly celkem tři krize: válka na Ukrajině, pandemie covidu-19 a klimatická krize. Kromě obsahové analýzy využívá práce ještě doplňující metodu teorie her, konkrétně hru Vězňovo dilema, která je aplikována na výsledky obsahové analýzy. Celá práce vychází z teorie liberalismu, konkrétně myšlenek Johna Ikenberryho, jehož teorii tato práce do jisté míry ověřuje na praktických příkladech. Výsledky této práce naznačují, že od nástupu amerického prezidenta Joe Bidena do úřadu počátkem roku 2021 Spojené státy i Evropská unie podporují liberální řád.