Lepší, když nic nevědí : Sociální důsledky transparentnosti - Malovcová, Adéla; Král, Pavel; Hanousek, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2023)
Cílem diplomové práce je zjištění, jaké má platební transparentnost důsledky mimo organizaci, v sociálním prostředí, na území České republiky, kde silně působí postkomunistický syndrom. Zároveň práce zkoumá, jaké faktory ovlivňují dané důsledky. Úskalí této oblasti je, že se tématem dosavadní literatura nezabývala, proto je pro zjištění využit kvalitativní výzkum exploratorního charakteru. Data byla získána pomocí hloubkových rozhovorů s 15 respondenty, jenž zažili situaci, kdy se v důsledku transparentnosti příjmů změnilo vůči nim chování od lidí z komunity, dále s 5 respondenty zajišťující triangulaci a s 3 experty, jenž pomáhali situaci řešit. Výsledky odhalují, že mezi důsledky transparentnosti patří: pomluvy, spekulace, shazování úspěchu, fyzické poškození majetku, odmítnutí člověka až jeho sociální vyloučení, využívání člověka k vlastnímu prospěchu či v pozitivním smyslu podpoření dotyčného. Tyto důsledky jsou nejvíce ovlivněny následujícími faktory: vnímání peněz v důsledku postkomunistického syndromu, postoj k penězům, výše příjmu reagujících, míra pevnosti vztahů, neverbální aspekt, vyhýbání se pravdě, osobní nedocenění, show-off. Diplomová práce diskutuje provedený postup výzkumu, jeho interpretaci a doporučuje kroky k dalšímu zkoumání.
Vedoucí práce: Pavel Král
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses