Daňový mix vybraných zemí v komparacií s ČR - Krutek, Róbert (2023)
Cieľom diplomovej práce je vykonať komparatívnu analýzu daňového mixu Českej republiky a vybraných krajín EÚ (Slovenská republika, Nemecká spolková republika) s priemerom v rámci EÚ. Štruktúra daňového mixu je analyzovaná relatívne (%) k celkovým daňovým príjmom a nominálnemu HDP vybraných krajín za sledované obdobie 2007 – 2021. U dane z príjmu fyzických osôb dochádza ku komparácií daňových systémov z pohľadu tzv. efektívnej daňovej sadzby pre zamestnancov a podnikateľov podľa aktuálne platných daňových predpisov. Uvedená komparácia fyzických osôb je vykonaná na základe modelových situácií líšiacich sa v sociálnom a ekonomickom statuse fyzických osôb. Záverom diplomovej práce je navrhnutie doporučení na zlepšenie daňového systému Českej republiky.