Ochrana učitele před fyzickým násilím a psychickým nátlakem - Kleinerová, Tereza; Hejda, Jan, 1955-; Hanousek, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2023)
Bakalářská práce se zabývá ochranou učitelů před fyzickým násilím a psychickým nátlakem. Cílem je přiblížit čtenářům problematiku nevhodného chování žáků a rodičů vůči učitelům a seznámit je s možnostmi ochrany. V teoretické části jsou vymezeny pojmy související s tématem práce, jedná se především o školství, vztahy učitelů s žáky a rodiči, agrese a agresivita včetně jejich možných příčin a jednotlivé možnosti ochrany učitelů od ředitelů škol, legislativní nebo na úrovni veřejné sprá-vy. Praktická část se zaměřuje na kvantitativní výzkum, formou strukturovaného dotazníku, prováděného na 2. stupni základních, středních a středních odborných učilištích v Jindřichově Hradci. Cílem je zjistit četnost výskytu fyzického násilí a psychického nátlaku, způsoby řešení a obrany využité obětmi. Celkovým výstu-pem práce jsou doporučení, která by mohla významným způsobem přispět k větší ochraně pedagogů před útoky žáků, studentů a jejich rodičů.
Vedoucí práce: Jan Hejda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses