Taktiky prosazování národních zájmů mikrostáty v Radě EU – případová studie Malta - Šimečková, Iveta; Druláková, Radka, 1973-; Strnad, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Studium malých států vždy zaostávalo za studiem velmocí v množství prací vytvořených na dané téma. V případě mikrostátů je tento rozdíl ještě patrnější. Proto se tato bakalářská práce věnuje taktikám, jež Malta jakožto mikrostát využívá k prosazování svých národních zájmů. Konkrétně na případu imigrace jakožto klíčového zájmu prosazovaného v Radě Evropské unie. Teoretický rámec představují taktiky prosazování národních zájmů malými státy, se kterými jsou poté porovnávány strategie aplikované Maltou v Radě EU v oblasti imigrace. Cílem je na základě tohoto porovnání vyhodnotit, zda Malta jakožto mikrostát využívá stejné taktiky k prosazování svých národních zájmů jako malé státy a zda je oproti nim limitována ve využívání určitých strategií. V této práci bylo zjištěno, že Malta jakožto mikrostát využívá většinu taktik malých států k prosazování svých zájmů v oblasti imigrace v Radě Evropské unie. Ovšem jakožto nejmenší členská země, Malta se od malých států odlišuje v rozsahu jejich aplikování.
Vedoucí práce: Radka Druláková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses