Užití data miningových metod v kyberbezpečnosti - Klačmera, Jan (2023)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou kybernetické bezpečnosti a umělé inteligence. Práce hledá možný průnik těchto dvou oborů a také popisuje metody data miningu, které lze použít právě v oblasti kyberbezpečnosti pro řešení nejrůznějších problémů. V teoretické části práce jsou popsány základní pojmy a technologie v oblasti kyberbezpečnosti, umělé inteligence a data miningu, které jsou dále aplikovány v rámci praktické části práce. Jsou také popsány metodiky, které lze použít při tvorbě data miningových modelů a součástí je i rozbor toho, jaké metriky lze použít při vyhodnocování těchto modelů. V praktické části práce je vytvořen model pro detekci phishingového emailu. Pro trénování modelu byly využity nejrůznější data miningové metody a součástí byla také analýza dat. Cílem práce bylo vyvinout aplikaci za pomoci frameworku Django, která umožní uživateli nahrát a klasifikovat jeho emaily s vysokou přesností. Celkem budou vyvinuty dva modely. Součástí praktické části práce je také vypracovaný dotazník, který byl předložen lidským respondentům, kteří měli ohodnotit předložené emaily zda se jim zdají jako phishingové, či jako validní. Výsledky ukázaly, že model, který pracuje na základě označkového datasetu dosahuje v porovnání s lidskými respondenty lepších výsledků, avšak vyžaduje vyšší interakci ze strany uživatele. Model pracující s textem emailu dosahoval v rámci modelování zdánlivě dobrých výsledků, avšak se následně ukázalo, že má problém s generalizací - špatně klasifikuje dosud neviděné emaily. Tato práce může mít přínos jak pro dílčí uživatele internetu, respektive emailu, ale také pro firmy, jelikož součástí práce je i diskuze toho, jak může phishingový email ovlivnit bezpečnost celé organizace.