Závislost měsíčních příjmů a vybraných vysvětlujících proměnných : ukázka regresní analýzy s důrazem na její možné různé cíle - Bisová, Lenka; Helman, Karel; Svobodová, Alžběta, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato diplomová práce se zabývá regresní analýzou s důrazem na její možné cíle. Pro praktickou část této práce je vybrán dataset, na kterém je názorně ukázáno, jak se s regresní analýzou má zacházet v daném cíli. Pokud je cílem pouze popis zkoumaného souboru, neměly by se provádět žádné testy statistických hypotéz. Na druhou stranu zde nejsou žádné podmínky, které by se musely splnit, aby byla možná deskripce datového souboru, tudíž ji lze vždy provést. Aby se nalezené vztahy mohly zobecňovat na celou populaci nebo na předpokládaný data-generující proces, je potřebné splnit silnou sadu předpokladů o nesystematické složce, pokud tato sada podmínek není splněna, neměly by se testovat žádné hypotézy ani sestavovat intervaly spolehlivosti. Pro kauzální cíl musejí být splněny ještě další podmínky, které je velmi těžké splnit, pokud ale nejsou splněny, neměly by se regresní parametry interpretovat kauzálně. Predikce nevyžaduje žádné podmínky, její cíl je pouze najít nejlepší regresní funkci či algoritmus strojového učení, který bude nejlépe předpovídat vysvětlovanou proměnnou na základě nových hodnot vysvětlující proměnné. Všechny regresní analýzy jsou ukázané na proměnných měsíční příjem, věk, celkový počet odpracovaných let a vzdělání, kdy vysvětlovanou proměnnou je vždy měsíční příjem. V této práci je taktéž ukázaný rozdíl mezi párovými a dílčímy vztahy. K dosáhnutí výsledků jednotlivých regresních analýz je využívaný statistický program RStudio, pomocí kterého jsou ukázány všechny grafy a vypočítány/odhadovány regresní parametry v této práci.
Vedoucí práce: Karel Helman
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses