Obchodní vztahy mezi SRN a Švýcarskem - Svatoňová, Nela (2023)
Spolková republika Německo a Švýcarská konfederace patří v současné době mezi hlavní ekonomické hráče v Evropě. Cílem této bakalářské práce je charakterizovat jejich vzájemnou obchodní spolupráci a posoudit jejich vzájemnou obchodní závislost. Za pomocí gravitačního modelu obchodu se tak v první části bakalářské práce zabývám jednotlivými faktory, jež ovlivňují německo-švýcarské zapojení do světové ekonomiky. Jednu z klíčových rolí zde hrají uzavřené bilaterální dohody mezi Švýcarskem a Evropskou unií. Ve druhé části bakalářské práce poté analyzuji obchodní spolupráci mezi SRN a Švýcarskem a posuzuji vzájemnou obchodní závislost prostřednictvím vzájemné obchodní bilance, indexu otevřenosti obchodu, teritoriální a zbožové struktury dovozu a vývozu a obchodu s přidanou hodnotou.