Obchodní vztahy mezi SRN a Švýcarskem - Svatoňová, Nela; Bič, Josef; Kohut, Dominik; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Spolková republika Německo a Švýcarská konfederace patří v současné době mezi hlavní ekonomické hráče v Evropě. Cílem této bakalářské práce je charakterizovat jejich vzájemnou obchodní spolupráci a posoudit jejich vzájemnou obchodní závislost. Za pomocí gravitačního modelu obchodu se tak v první části bakalářské práce zabývám jednotlivými faktory, jež ovlivňují německo-švýcarské zapojení do světové ekonomiky. Jednu z klíčových rolí zde hrají uzavřené bilaterální dohody mezi Švýcarskem a Evropskou unií. Ve druhé části bakalářské práce poté analyzuji obchodní spolupráci mezi SRN a Švýcarskem a posuzuji vzájemnou obchodní závislost prostřednictvím vzájemné obchodní bilance, indexu otevřenosti obchodu, teritoriální a zbožové struktury dovozu a vývozu a obchodu s přidanou hodnotou.
Vedoucí práce: Josef Bič
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses