Big data a Machine learning v doporučovacích systémech v cestovním ruchu - Farna, Michaela (2023)
Tato diplomová práce se zabývá využitím velkých dat a strojového učení v doporučovacích systémech v odvětví cestovního ruchu. Práce provádí komparativní analýzu a syntetizuje závěry empirických studií z posledních deseti let týkajících se této problematiky. V první kapitole jsou představeny koncepty velkých dat a strojového učení, také jsou popsány základní principy, technologie a metody používané v těchto oblastech. Ve druhé kapitole jsou vysvětleny různé typy doporučovacích systémů a přístupy k jejich tvorbě, jsou nastíněny výzvy a problémy systémů. Třetí kapitola specifikuje doporučovací systémy v odvětví cestovného ruchu a uvádí metodiku, kterou byly nalezeny a zvoleny studie ke komparaci. Samotná komparace je provedena ve čtvrté kapitole a zaměřuje se na porovnání různých přístupů k návrhu doporučovacích systémů pro jednotlivé oblasti cestovního ruchu, na hodnocení účinnosti systémů, na jejich silné a slabé stránky.