Reakce evropského automobilového průmyslu na měnící se ekonomické prostředí 2019 - 2022 - Petržílka, Vítek; Šaroch, Stanislav, 1970-; Šváb, Patrik; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato bakalářská práce identifikuje hlavní výzvy pro evropský automobilový průmysl mezi lety 2019 a 2022 a zachycuje související strategické chování automobilových výrobců. Práce zároveň sleduje, jak se pod tlakem těchto vlivů vyvíjejí nabídky a prodeje nových automobilů v EU a shrnuje současné a očekávané trendy v chování firem v tomto odvětví. Výchozí informace byly získány důkladnou analýzou veřejné komunikace vybraných subjektů. Stěžejní část práce představuje výsledky kvalitativního šetření v podobě strukturovaných expertních rozhovorů. Poslední část poskytuje hlubší vhled do změn v produktových portfoliích výrobců automobilů. Práce je prokládána podpůrnými daty z oficiálních zdrojů. Byla identifikována celá řada změn, které v odvětví zvýšily význam flexibility, diverzifikace rizik a úsporných opatření. Události sledovaného období vedly k výraznému snížení počtu vyrobených automobilů v EU, k vytlačování malých aut z nabídek výrobců a ke zvýšení tržního podílu nízkoemisních vozů. Lze očekávat, že výše uvedené trendy budou i nadále pokračovat.
Vedoucí práce: Stanislav Šaroch
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses