Specifika řízení devizové expozice v logistice : případová studie na Packeta group - Farkotová, Lenka; Taušer, Josef; Zezula, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Cílem diplomové práce je zaměřit se na kurzové riziko v rámci logistického odvětví a navrhnout možnosti řízení kurzového rizika v praxi, k čemuž poslouží využití případové studie české logistické firmy Packeta Group. Cílem je mimo jiné podívat se na současný stav řízení kurzového rizika ve skupině Packeta, zjistit, zda má firma momentálně k dispozici nějaké instrumenty pro zajištění, a analyzovat možnosti dalších strategií zajištění, které by firma mohla využívat. Práce se dále zaměřuje na otázku, jestli jsou forwardy vhodným finančních derivátem na zajištění kurzového rizika v rámci logistiky a zda by firma v tomto odvětví měla zvážit úvěr v cizí měně, ve které realizuje vedle domácí měny své tržby. Záměrem kapitol práce je poskytnout ucelený teoretický základ pro problematiku kurzového rizika a jeho řízení, což umožní plynulý přechod k praktické části a jejímu adekvátnímu vypracování, jelikož znalosti nabyté v teoretické části budou zavedeny do praxe.
Vedoucí práce: Josef Taušer
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses