Řešení odchylkových analýz pro finanční controlling ve Škoda Auto a.s. - Jankovská, Zuzana; Potančok, Martin; Benešová, Iva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Cílem této diplomové práce je navrhnout optimalizaci odchylkových analýz pro finanční controlling ve Škoda Auto a. s., zejména pro controlling odbytu a controlling materiálových nákladů, a to pomocí vytvoření nové jednotné a flexibilní metodiky odchylkových analýz, přenositelné mezi controllingovými odděleními, a návrhu reportingového řešení pro vizualizaci a interpretaci odchylkových analýz vypočítaných dle vytvořené metodiky. Práce splnila stanovené dílčí cíle a zdůraznila možnou komplexitu řešení odchylkových analýz. V rámci práce byla vytvořena jednotná metodika pro odchylkové analýzy ve společnosti Škoda Auto a. s. mimo jiné obsahující detailnější rozpad celkové odchylky včetně vlivů dimenzí (země, výrobní závod…). Tato metodika byla schválena vedoucími zainteresovaných controllingových týmů a je postupně zaváděna do praxe počínaje výpočtem odchylek pro přehledový manažerský report. V konečné části práce bylo navrženo vizuální BI interaktivní analytické řešení v Power BI, které zahrnuje aplikaci výpočtů metodiky v jazyce DAX a umožňuje jednodušší dohledávání původu odchylek a korelací mezi zahrnutými dimenzemi. Práce popisuje vývoj BI řešení od zpracování úvodní studie, přes analýzu a návrh řešení, až po jeho implementaci v testovacím prostředí za pomoci Pythonu, Power BI a DAXu na náhodných a pseudonymizovaných datech po vzoru dat ze Škoda Auto. Tato diplomová práce má kromě nabídnutí odlišného a detailnějšího pohledu na odchylkové analýzy, než je zvykem, i přínos pro Škoda Auto tím, že reflektuje jejich aktuální prostředí, sjednocuje metodiku odchylkových analýz ve firmě a eliminuje tak nejasnosti týkající se výpočtů za výslednými odchylkami.
Společnost má nyní k dispozici jednotný výpočet odchylkových analýz v metodice, která obsahuje všechny smysluplně sledovatelné dimenze a je tak kompletní z hlediska současně dostupných dat ve Škoda Auto, ale zároveň je díky sekvenčnímu modelu dimenzí schopná v budoucnu přijímat další dimenze nebo modely. Navazující návrh Business Intelligence poskytuje společnosti Škoda Auto plán pro vývoj efektivního a přesného nástroje pro vizualizaci a interpretaci hodnot z odchylkových analýz.
Vedoucí práce: Martin Potančok
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: business intelligence [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses