Přístupy ke konceptu R2P : Rusko a Čína - Senčuková, Darija (2023)
Tato diplomová práce se zabývá komparací přístupů Ruska a Číny k R2P, přičemž primární důraz je autorkou kladen na třetí pilíř konceptu. Teoretická část práce zachycuje samotný vývoj tohoto konceptu, k němuž docházelo zejména začátkem nového tisíciletí v souvislosti s potřebou efektivního řešení závažného porušování lidských práv ve světě. V empirické části pak na základě stanovených oblastí autorka analyzuje jednotlivé přístupy zemí ke konceptu zejména z hlediska oficiálně vyjadřovaných postojů. Následně autorka s ohledem na získaná data přístupy zemí komparuje a závěr práce pak slouží pro zodpovězení stanovených výzkumných otázek.