Zhodnocení potenciálu hydroponie a aquaponie v ČR a dopady na mezinárodní obchod - Kollárová, Veronika (2023)
Aquaponie a hydroponie patří mezi typy moderního zemědělství s obrovským potenciálem. Produkce z těchto typů zemědělství je až 9krát větší než u konvenčního zemědělství. Vysoká efektivita produkce otevírá otázku, zda by moderní zemědělství mohlo ovlivnit mezinárodní obchod. Bakalářská práce je určena především čtenářům neznalých moderního zemědělství. Právě neznalost brání aktivnímu rozvoji tohoto odvětví. Cílem práce je srovnat výtěžnost moderního zemědělství a konvenčního zemědělství, představit české i světové aquaponické a hydroponické farmy a zjistit, jaký vliv má moderní zemědělství na mezinárodní obchod. První část výzkumu probíhala pomocí polostrukturovaných kvalitativních rozhovorů s odborníky z aquaponické farmy Future Farming a z hydroponické farmy Bezdínek. Druhá část výzkumu byla zaměřena na retailové řetězce a jejich vztah k potravinám z moderního zemědělství. Výsledky výzkumu jsou rozebrány ve SWOT analýze, která je součástí praktické části.