Dopad pandemie Covid-19 v bankovnictví - Kadlecová, Anna-Marie (2023)
Tato bakalářská práce sleduje dopad pandemie Covid-19 na bankovní sektor v České republice. Cílem této bakalářské práce je zjistit, jaký měla pandemie vliv na finanční stabilitu a výkonnost bankovního sektoru jako celku. Zároveň sleduje dopad pandemie i na konkrétní bankovní instituci. V rámci rešerše jsou shrnuty základní faktory ovlivňující finanční stabilitu a výkonnost bank společně s přijatými regulatorními kroky k podpoře jejich stability. V aplikační části jsou zkoumány dopady pandemie na výkonnost a zdraví úvěrového portfolia bankovního sektoru, tak i pěti nejvýznamnějších českých bank. Bylo zjištěno, že pandemie měla významný vliv na ziskovost a úrokovou marži bank. Zároveň bylo zjištěno, že pandemie měla větší dopad na zdraví portfolia úvěrů nefinančních podniků, něž na portfolio úvěrů poskytnutých fyzickým osobám. V závěru práce byl sledován vliv pandemie na bankovní instituci MONETA Money Bank.