Příčiny genderových nerovností ve vzdělávacím systému Maroka a možnosti řešení - Pilíková, Kamila (2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku genderových nerovností ve vzdělávacím systému Maroka. Cílem této bakalářské práce je identifikovat příčiny a navrhnout řešení genderových nerovností vzdělávacího systému v Maroku se zaměřením na předškolní, primární a sekundární vzdělávání. První kapitola stanovuje obecné příčiny a řešení genderových nerovností ve vzdělávání rozvojových zemí a je vypracována na základě rešerše literatury. V druhé kapitole jsou identifikovány rozdíly mezi dívkami a chlapci ve vzdělávacím systému Maroka. Na základě dat byla rozpoznána nižší míra zapsaných dívek na úrovni předškolního a nižšího sekundárního vzdělávání a na úrovni primárního vzdělávání vyšší míra předčasného ukončování školní docházky dívkami. Následně byly obecné příčiny a řešení genderových nerovností ve vzdělávání rozvojových zemí přeneseny na Maroko. Pro Maroko byly identifikovaný následující příčiny: chudoba, rodinný model, bezpečí a vzdálenost od školy, náboženství, násilí, dětské sňatky a nechtěná těhotenství a dětská práce. Poté byla uplatněna obecná řešení z první části a navržena řešení genderových nerovností vzdělávacího systému v Maroku. Tato řešení byla rozdělena do těchto oblastí: učitelé a ženské vzory, právní reformy, bezpečnost a přívětivé prostředí, genderové stereotypy, finanční podpora, školy ve venkovských oblastech, internátní školy a školy pouze pro dívky, dopravní infrastruktura a sexuální výchova.