Pohled evropských aktérů na Program mimořádného vydávání CIA - Selivanova, Yelizaveta (2023)
Diplomová práce se zabývá pohledem evropských aktérů na Program mimořádného vydávání CIA (PMV CIA). Nejprve je charakterizován historický vývoj Programu mimořádného vydávání CIA, jsou definovány jednotlivé pojmy. Následuje uvedení lidskoprávních mezinárodních smluv relevantních jak pro Spojené státy americké, tak pro státy evropské. Další část diplomové práce se zabývá shrnutím účastí 13 vybraných evropských států na PMV CIA. Vybrané evropské státy jsou členěny geograficky. Jsou představeny nejznámější případy jejich účastí na Programu mimořádného vydávání CIA, je konstatována reakce vlády. Tato část diplomové práce je zakončena odpovědí na výzkumné otázky č. 1 a č. 2. Poslední kapitola diplomové práce se zabývá reakcí vybraných evropských orgánů (Rada Evropy, Evropský parlament) na PMV CIA. Jsou představeny jednotlivé dokumenty těchto orgánů, týkající se Programu mimořádného vydávání CIA a účastí vybraných evropských států. Poslední kapitola diplomové práce slouží k odpovědí na výzkumní otázku č. 3. Hlavním cílem diplomové práce je prozkoumání pohledu 13 vybraných evropských států na PMV CIA. Dílčím cílem je prozkoumání pohledu evropských orgánů na PMV CIA. Oba cíle lze považovat za splněné.