Feministická zahraniční politika v rámci Společné zahraniční a bezpečnostní politiky Evropské unie - Zýková, Kateřina; Kočí, Kateřina; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
V roce 2014 byl ve Švédském království představen koncept feministické zahraniční politiky, který představuje důležitý milník z hlediska cílů zahraniční politiky, neboť přináší do centra pozornosti témata spojená s dosažením genderové rovnosti, posilováním reprezentace žen, ochranou ženských práv a celkově překonáním genderových stereotypů. Tato politika se tak stala fenoménem, který v posledních letech podporuje stále více aktérů mezinárodních vztahů. Mezi tyto aktéry patří také Evropská unie, která konkrétně v rámci své Společné zahraniční a bezpečnostní politiky v posledních letech posiluje zastoupení žen nejen v ústředí v Bruselu, ale také na delegacích EU, přičemž v roce 2020 byl vydán EU Gender Action Plan (GAP III), který se přímo věnuje tématům stanovených v rámci feministické zahraniční politiky. Cílem této diplomové práce je proto představit konkrétně liberální směr feministické zahraniční politiky a zkoumat, zda a jakým způsobem k tomuto konceptu přistupuje Evropská unie v rámci své Společné zahraniční a bezpečnostní politiky, přičemž na základě tohoto cíle byla stanovena výzkumná otázka, a sice zda Společná zahraniční a bezpečnostní politika Evropské unie, včetně Evropské služby pro vnější činnost, naplňuje znaky liberálního směru feministické zahraniční politiky?
Vedoucí práce: Kateřina Kočí
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses