Řízení diverzity ve společnosti L'Oréal - Hrušková, Simona; Filipová, Alena, 1965-; Zeman, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato diplomová práce má za cíl shrnout současné poznatky z oblasti diverzity a inkluze, zhodnotit současný přístup k diversity managementu společností L’Oréal a navrhnout opatření pro jeho zlepšení či rozšíření. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První se zabývá diverzitou a inkluzí v širším kontextu jako součástí firemní kultury. Druhá kapitola je věnována tématice řízení diverzity a jeho taktickým nástrojům. Následuje praktická část, kde je zhodnocen management diverzity společnosti L’Oréal, a to z pohledu následujících dimenzí: gender, věk, národnost, příslušnost k LGBT komunitě a příslušnost mezi osoby se zdravotním postižením. K tomu jsou využita interní data společnosti, dotazníkové šetření a hloubkové rozhovory se zaměstnanci. Veškeré poznatky analýzy jsou shrnuty ve SWOT analýze, na kterou navazuje poslední kapitola, kde jsou představena doporučen pro zkvalitnění řízení diverzity. L’Oréal je společností s velmi silnou firemní kulturou, ve které jsou pevně ukotveny zásady diverzity a inkluze. Zaměstnanci mají k tématu velmi pozitivní vztah, cítí se respektováni a přijímáni, považují téma diverzity a inkluze za důležité a jsou velmi otevřeni různorodosti. Identifikovány byly i slabé stránky a hrozby, na kterých může firma pracovat. Nechť je tato práce inspirací pro L’Oréal, pro jiné firmy i pro odborníky zabývající se diverzitou.
Vedoucí práce: Alena Filipová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses