Působení NGOs v rámci mírových misí OSN - Süsserová, Anna (2023)
Bakalářská práce se zabývá problematikou spolupráce NGOs a OSN v rámci mírových misí. Tato problematika je zde prozkoumána v případové studii, která se zabývá mírovou misí v Somálsku. Jako teoretický základ práce jsou použity teorie mezinárodních institucí, teorie institucionálního liberalismu a NGOs. K zodpovězení výzkumné otázky byly použity hodnotící kritéria od Diehla a Druckmana a bylo vytvořeno nové kritérium, které zohledňuje kooperaci NGOs a OSN. Případová studie se zabývá průběhy misí v Somálsku a začlenění spolupráce aktérů. Na konci práce je uvedeno zhodnocení spolupráce aktérů a doporučení pro zlepšení efektivity jejich kooperace.