Vývoj obchodu s kávou v souvislosti s klimatickou krizí a zaměřením na Vietnam - Mahnerová, Rebecca Charlotte; Bolotov, Ilya; Kováčiková, Viera; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato práce pojednává o trhu s kávou, konkrétně pak o tom vietnamském a zaměřuje se na jeho vývoj v souvislosti se změnami klimatu. V práci si kladu výzkumnou otázku, zda je Vietnam připraven čelit hrozbám, které tyto změny přinesou a analyzuji na kolik je v tomto odvětví konkurenceschopný do budoucna. Vycházím především ze světových studíí zabývajících se touto problematikou, ze zpráv Mezinárodní organizace pro kávu, International Trade Centre, dále pak ze studií Světové banky, Organizace spojených národů, ale také ze zpráv vietnamských institucí. Jako výzkumnou metodu jsem zvolila SWOT analýzu pro vyhodnocení silných a slabých stránek Vietnamu v rámci kávové produkce. Dále pak hrozeb, které zemi vyvstávají z klimatických změn a v neposlední řadě příležitostí, které se zemi naskytnou, pokud včas zareaguje. Na základě analýzy jsem vyhodnotila závěr o budoucím vývoji vietnamského kávového odvětví - to je, že toto odvětví bude konkurenceschopné do budoucna, ale pouze za předpokladu, že vláda podpoří rozvojové projekty, zlepší vzdělanost, environmentální povědomí, sociální zabezpečení, implementuje udržitelné zemědělské metody a reformuje své zemědělství.
Vedoucí práce: Ilya Bolotov
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses