Vliv imigrace na český pracovní trh - Kaderová, Michaela; Procházková Iliniţchi, Cristina; Smělá, Monika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Bakalářská práce se zabývá vlivem imigrace na český pracovní trh. První kapitola přináší teoretický úvod do problematiky migrace a definuje základní pojmy. Dále se zabývá i základními oblastmi z ekonomie, popisuje trh práce, nezaměstnanost a mzdy a přináší shrnutí dosavadních poznatků z literatury týkající se vlivu imigrace na tyto oblasti. V neposlední řadě představuje teorii vysvětlující důvody, které jsou pro migranty rozhodují při zvažování přesunu do jiné země. Druhá kapitola se zabývá charakteristikami imigrantů přicházejících do České republiky a popisuje jejich sociálně-demografickou strukturu. Třetí kapitola popisuje vývoj imigrační politiky České republiky od jejího vzniku až po současnost. Zahrnuje i dimenzi Evropské unie a relevantní směrnice týkající se problematiky migrace, pro kterou jsou společná pravidla v EU. Čtvrtou kapitolu tvoří vlastní výzkum týkající se vlivu imigrace na český pracovní trh, se zaměřením na změny v nezaměstnanosti, změny ve mzdách a na nedostatkové sektory. Zkoumány jsou vybrané sektory, a to zpracovatelský průmysl, stavebnictví a administrativní a podpůrné činnosti. Výzkum obnáší porovnání podílu cizinců v jednotlivých vybraných sektorech s vývojem nezaměstnanosti a průměrné hrubé měsíční mzdy v těchto sektorech. Jako nedostatkové sektory byly vybrány ty sektory s dlouhodobě nejvyšší mírou volných pracovních míst. Porovnáván je pak podíl cizinců v nedostatkových sektorech s vývojem míry volných pracovních míst v těchto sektorech. Dosažené poznatky jsou shrnuty v závěru práce.
Vedoucí práce: Cristina Procházková Ilinitchi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses