Vliv otevření hradu Rychmburk jako kulturní památky na obec Předhradí - Netolická, Natálie; Jarolímková, Liběna; Vaníček, Jiří, 1944-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato práce zkoumá hrad Rychmburk, který do roku 2021 sloužil jako domov pro osoby s duševním onemocněním. Ve stejném roce si hrad vzalo pod správu Regionální muzeum v Chrudimi a ještě v tomtéž roce jej zprovoznilo jako kulturní památku. Hlavním cílem této práce bylo identifikovat dopady otevření hradu Rychmburk veřejnosti na obec Předhradí, ve které se hrad nachází. V případě nalezení negativních dopadů bylo dalším cílem navrhnout taková opatření, která tyto negativní vlivy minimalizují a přispějí tak k udržitelnému rozvoji místního cestovního ruchu. Informace potřebné ke splnění těchto cílů byly získány na základě hloubkových rozhovorů se starostou obce, kastelánem hradu, ředitelkou regionálního muzea v Chrudimi a s majitelem gastronomického zařízení, které si v souvislosti s otevřením hradu veřejnosti založil. V rámci sběru dat byl nadále vytvořen dotazník pro obyvatele obce starší osmnácti let, kterého se zúčastnila téměř pětina obyvatel obce této věkové kategorie. Ze získaných informací vyplývá, že otevření hradu jako kulturní památky mělo pozitivní i negativní dopady na všechny zkoumané stránky, tedy na ekonomiku obce, obyvatele i životní prostředí. V závěru práce jsou shrnuta doporučená řešení negativních dopadů a náměty pro udržitelný rozvoj cestovního ruchu.
Vedoucí práce: Liběna Jarolímková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses