Vliv Imigrace ze třetích zemí na trh práce ve Švédsku - Lhotáková, Kamila; Procházková Iliniţchi, Cristina; Proch, Dominik; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Bakalářská práce se zabývá způsobem, jakým se imigranti ze třetích zemí dostávají na pracovní trh ve Švédsku a jak svými předpoklady a působením ovlivňují pracovní trh této hostitelské země. V první kapitole je představena základní terminologie vztahující se k migraci a přehled dosavadního výzkumu v oblasti imigrace a jejího vlivu na trh práce v hostitelské zemi. Druhá kapitola se věnuje vývoji legislativního rámce Evropské unie a Švédska ve vztahu k imigrační a integrační politice, vymezuje skupiny imigrantů přicházejících do hostitelské země a zkoumá, jakým způsobem se imigranti ze třetích zemí dostávají na pracovní trh ve Švédsku. Třetí kapitola má praktický charakter, na základě předchozích zjištění určuje konkrétní dopady imigrace ze třetích zemí na švédský pracovní trh – na nezaměstnanost a pracovní příležitosti domácích obyvatel prostřednictvím analýzy dosaženého vzdělání, statusu a země původu imigrantů ze třetích zemí. Dále analyzuje pozitivní externality migrace a dopady na mzdy domácích obyvatel.
Vedoucí práce: Cristina Procházková Ilinitchi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses