Taxonomie kryptoměnových podvodů - Králik, Martin (2023)
Kryptoměny, jakožto rychle rostoucí finanční sektor, představují inovativní a přitažlivou investiční příležitost. Avšak s tímto růstem přichází i narůstající počet kryptoměnových podvodů, které ohrožují důvěru v tento sektor a způsobují značné finanční ztráty pro investory. Tato práce se v teoretické části věnuje identifikaci a rozdělení podvodů do skupin, a následně se v praktické části zaměřuje na konkrétní kryptoměnové projekty na českém trhu. Pomocí marketingové a blockchainové analýzy autor rozpoznává jednotlivá rizika. Výsledkem práce je pak ucelený přehled kryptoměnových podvodů, který přispívá k lepší orientaci při investování do kryptoměn.