Vliv rusko-ukrajinského konfliktu na vývoj bezpečnostní a obranné strategie Evropské unie - Hošinská, Anežka (2023)
Bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu rusko-ukrajinského konfliktu na bezpečnostní a obrannou strategii Evropské unie. Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, který eskaloval v roce 2014 anexí Krymu a v roce 2022 válkou na Ukrajině, přinesl nové výzvy a hrozby pro bezpečnost a obranu EU. V posledních letech se proměna bezpečnostní a obranné strategie EU stala zásadním a často diskutovaným tématem v mezinárodních vztazích. Konflikt může mít rozsáhlý dopad na mezinárodní systém. Téma je velmi aktuální a zásadní pro další vývoj bezpečnostní a obranné strategie EU. Cílem této práce je zjistit, jakým způsobem konflikt ovlivnil bezpečnostní situaci EU a jakým způsobem se změnila bezpečnostní a obranná strategie EU od roku 2014 do současnosti. Normativní a institucionální podstata bezpečnostní a obranné strategie tvoří vhodný základ pro využití konstruktivistického teoretického rámce. Metoda této práce vychází z propojení teorie řízení změn (Change Management) a konstruktivismu. Analýza se soustředí na tři hlavní fáze emergentní změny: vytvoření pocitu naléhavosti, vytvoření vize a strategie, dosažení krátkodobých cílů. Bylo zjištěno, že konflikt má komplexní dopad na EU ve všech oblastech bezpečnosti a splňuje tedy podmínku naléhavosti. Vliv rusko-ukrajinského konfliktu na vnímání bezpečnostních hrozeb měl eskalující charakter. EU reagovala na změnu bezpečnostní situace rozvojem své bezpečnostní a obranné strategie. V rámci toho vydala důležité strategické dokumenty. Pro zajištění bezpečnosti EU je stále klíčová spolupráce s NATO a strategická autonomie EU je zatím vzdálená. Válka na Ukrajině stále pokračuje a budoucí záměry Ruska nejsou jednoznačné. Proto je zásadní, aby bezpečnostní a obranná strategie EU byla dostatečně účinná a schopna rychlé reakce.