Vývoj vztahů Norska a Evropské unie po Brexitu - Kandr, Filip; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Přikryl, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem vztahů mezi Norskem a Evropskou unií po Brexitu. Vzájemné vztahy mezi oběma aktéry sahají dávno do minulosti. Ačkoli Norsko není členem Evropské unie, sdílí s ní výjimečné a velmi blízké vztahy. Jak Norsko, tak Evropská unie jsou významnými aktéry nejen na evropské, ale dokonce na světové scéně. Tato práce má za cíl odhalit, jakým směrem se vyvíjí vztahy mezi Norskem a Evropskou unií po Brexitu a rovněž zjistit, jak Brexit ovlivnil vzájemné vztahy. Cíl práce je dosažen pomocí stanovené metodiky s využitím případové studie. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola představuje teoretické východisko práce a týká se vnější diferenciace Evropské unie, druhá kapitola zobrazuje vývoj vzájemných vztahů po Brexitu a třetí, závěrečná, kapitola odhaluje dopady Brexitu na vzájemné vztahy mezi Norskem a Evropskou unií. Z práce vyplývá, že důležité oblasti spolupráce mezi oběma aktéry se váží především na otázky bezpečnosti a životního prostředí a dopady Brexitu ovlivnily zejména vzájemné vnímání obou aktérů a jejich společné vazby a spolupráce v určitých oblastech. Tyto závěry představují skutečnost, že vývoj vztahů mezi Norskem a Evropskou unií nabyl v posledních letech kvůli situaci v Evropě na dynamice. Ačkoliv se zdá, že se Norsko v následujících letech nestane plnohodnotným členem Evropské unie, je prozatím pro obě strany velmi výhodné být blízkými partnery a vzájemně spolupracovat na společných tématech.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses