Srovnání energetických koncepcí Německa a Francie s ohledem na životní cyklus výroby elektrické energie - Křížek, Tom; Vlčková, Jana; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Cílem práce bylo porovnání energetických koncepcí Francie a Německa s ohledem na životní cyklus produkce vybraných zdrojů elektřiny. Pro elektroenergetiku v obou státech byl porovnán její vývoj a byla vytvořena analýza životního cyklu produkce. Energetická koncepce Francie je více dekarbonizována, méně ovlivněna omezením dovozu ruských energetických paliv a životní cyklus produkce elektřiny této koncepce je u 5 ze 7 ukazatelů násobně šetrnější k životnímu prostředí než v případě Německa. Na druhou stranu ji omezuje špatný technický stav jaderných reaktorů a jejich neefektivní provoz. Životní cyklus výroby elektřiny ve Francii má větší spotřebu Promrhané vody o 29 % a Ionizující záření je vyšší o 51 %. Německá energetická koncepce je úspěšná v dosavadním rozvoji obnovitelných zdrojů, v současnosti ji ale limituje nedostatečná kapacita přenosových sítí mezi severem a jihem země. Německá koncepce s vyšším podílem fosilních paliv ústí v životní cyklus výroby elektřiny, který má o 128 % vyšší spotřebu Minerálů a kovů, o 600 % vyšší Využití půdy, o 283 % vyšší Karcinogenní dopady, o 1314 % vyšší Eutrofizaci vody a o 757 % vyšší Celkový efekt klimatické změny než ta ve Francii v roce 2020. Německo se navíc připravilo o potenciál environmentálně přívětivějšího přechodu k obnovitelným zdrojům vyřazením jaderných reaktorů před dosažením jejich životního cyklu. Práce také vytvořila alternativní koncepci německé elektroenergetiky roku 2020 se zachováním stejného celkového množství vyrobené energie, ale se zastoupením jádra na úrovni roku 1997. Ukazatel Celkový efekt klimatické změny, který představuje potenciál globálního oteplování, byl o 43,8 % nižší než ve skutečném roce 2020.
Vedoucí práce: Jana Vlčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses