Finanční deriváty a jejich role při vzniku finanční krize 2008 - Kabilková, Anna; Sankot, Ondřej, 1988-; Abdallah, Kareem Issam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Cílem této bakalářské práce je vyhodnotit vliv derivátů na vznik finanční krize v roce 2008 a poukázat na to, že se jednalo o vysoce toxická aktiva, která prohlubovala rizika a nejistoty ve finančním systému, a která způsobila, že se finanční krize rozšířila do celého světa a měla tak obrovské následky. První kapitola se zaměřuje na teorii finanční krize a druhá kapitola na teorii finančních derivátů. Třetí kapitola analyzuje příčiny americké hypoteční krize 2007, kterými jsou splasknutí internetové bubliny, události 11. září 2001, růst rizikových hypoték, růst nemovitostního trhu, problém stínového bankovnictví a špatná legislativa. Čtvrtá kapitola analyzuje příčiny finanční krize 2008 ve spojitosti s finančními deriváty, kterými jsou deregulace, sekuritizace, ratingové agentury a nezodpovědné a neetické chování. Pátá kapitola objasňuje roli a vliv derivátů na vznik finanční krize a uvádí několik důvodů, proč byly deriváty toxická aktiva. V této kapitole jsou zmapovány a zanalyzovány události, které nastaly po splasknutí bubliny na nemovitostním trhu, kdy dlužníci přestali splácet své závazky a strukturované cenné papíry začaly rapidně ztrácet na hodnotě, dále jsou zanalyzovány dopady na hypoteční a derivátový trh a detailněji popsán krach Too Big to Fail banky, Lehman Brothers.
Vedoucí práce: Ondřej Sankot
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses