Zahraniční partnerství měst a cestovní ruch - Nováková, Lucie (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem zahraničního partnerství měst na cestovní ruch, konkrétně je tak učiněno na příkladech měst Liberec a Augsburg. Práce je rozdělena do tří kapitol. Předmětem první kapitoly je vymezení základních pojmů jako je cestovní ruch a zahraniční partnerství měst. V rámci zahraničního partnerství měst je v této kapitole uvedena také jeho historie a současná podoba, způsob navazování partnerství a organizace, která partnerství zaštiťuje. Druhá kapitola se zabývá vybranými městy Liberec a Augsburg. Města jsou stručně charakterizována, uvedena je zde také jejich historie a předpoklady pro rozvoj cestovního ruchu. V poslední části této kapitoly je charakterizováno partnerství mezi vybranými městy, popsána je zde také jeho historie a příklady v rámci spolupráce. Třetí kapitola je věnována analýze partnerství Liberec–Augsburg a jeho vlivu na cestovní ruch. V rámci výzkumu byla zvolena metoda dotazníkového šetření, tato kapitola tak obsahuje vyhodnocení daného šetření v podobě grafického zpracování. Dále je v kapitole charakterizován příjezdový cestovní ruch měst a zhodnocena je také propagace měst jako partnerů.