Lokalizace Úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením : případová studie Česká republika - Zemanová, Lucie; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Kristek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Diplomová práce se zabývá přenosem lidskoprávních norem vytvořených na nadnárodní úrovni do vnitrostátního prostředí se zaměřením na Českou republiku a její postoj k Úmluvě OSN o právech osob se zdravotním postižením. Cílem práce je zhodnocení implementace znění mezinárodní smlouvy v českém prostředí. Práce se opírá o teorii lokalizace norem, která směřuje k tomu, aby se vnější normy vzájemně shodovaly s názory a zvyklostmi převládajícími ve vnitrostátním prostředí. Lokalizaci Úmluvy lze analyzovat prostřednictvím ukazatelů vytvořených za účelem zefektivnění vnitrostátní implementace Úmluvy. Diplomová práce využívá ukazatele konkrétně k analýze dodržování článku 27 Úmluvy s názvem Práce a zaměstnávání. Z práce vyplývá, že Česká republika s určitými odchylkami dodržuje nejen článek samotný, ale i znění Úmluvy jako takové, a usiluje tak aktivně o zlepšení života osob se zdravotním postižením. Svůj postoj k dané problematice demonstrovala v roce 2021 přistoupením k Opčnímu protokolu k Úmluvě OSN o právech osob se zdravotním postižením.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses