Remitence v Mexiku : migrace, podpůrné programy a souvusející politiky - Nejeschlebová, Oldřiška (2023)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat dopad programu Tres-por-Uno na domácí ekonomiku v Mexiku a porovnat jeho záměr a výsledky. Program je zaměřen na podporu domácností migrantů z nejchudších oblastí a posílení vztahu mezi vládou a jejími občany. V práci se také zkoumá, které vrstvy nejvíce profitují z programu a zda má program skutečný dopad na chudobu a rozvoj. Práce je rozdělena do tří kapitol, které se věnují remitencím, migraci v Mexiku a pohybům remitencí. V první kapitole bakalářské práce se zabývám remitencemi a jejich definicí, trendy a teoretickou reflexí této problematiky. Druhá kapitola se věnuje migraci v Mexiku a popisuje charakteristiku této problematiky a její souvislost s remitencemi a poslední kapitola se zaměřuje na dopad programu. Metodologicky se jedná o kritickou analýzu zaměřenou na tuto problematiku. Mexiko je výjimečné pro tento program pro migranty a je příkladem pro ostatní země.