Aliance leteckých společností : Výzvy pro rozvoj globálních leteckých aliancí v pandemii COVID-19 - Sakovska, Kateryna (2023)
Daná bakalářská práce se zaměřuje na studium problematických aspektů globálních aliancí leteckých společností v kontextu pandemie COVID-19. Cílem této práce je porozumět fungování leteckých společností a důvodům, proč existují v aliancích. V teoretické části práce se podrobně analyzuje každá z leteckých aliancí a porovnávají se jejich ekonomické, legislativní, sociální a technologické dopady. Dále se zkoumají důvody vzniku aliancí a faktory, které přispívají k jejich růstu. Praktická část práce je zaměřena na analýzu dat o dopadu pandemie na jednotlivé letecké společnosti v rámci každé z aliancí. V závěru práce je popsáno, jak s příchodem pandemie došlo k zásadním změnám v oblasti využívání moderních technologií leteckými společnostmi, zejména v nasazení nových digitálních nástrojů na letištích, které umožňují efektivnější a bezkontaktní procesy pro cestující i personál.