Vliv daňové zátěže na příjmovou nerovnost ve Spojených státech amerických - Kopecký, David; Sankot, Ondřej, 1988-; Šváb, Patrik; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato práce popisuje historii a kontext příjmových nerovností ve spojitosti s daňovou politikou v USA, a to jak na federální, tak i vnitrostátní úrovni. Věnuje se jednotlivě faktorům ovlivňujícím příjmové nerovnosti na globální úrovni, příjmovým nerovnostem a jejich historii na úrovni USA a daňovému systému USA se zaměřením na daň z příjmu. Cílem práce je vyhodnotit vazbu mezi progresivitou amerického daňového prostředí, především státní daně z příjmu, a úrovní příjmové nerovnosti, vyjádřené Giniho indexem jednotlivých států, a to pomocí popisné i vícenásobné regresní analýzy. Dle vícenásobné regresní analýzy má s vyššími hodnotami Giniho koeficientu největší pozitivní vazbu efektivní daňová míra. Vzhledem k literatuře se však pravděpodobně nejedná o kauzalitu, tedy vyšší daňová zátěž nezpůsobuje vyšší příjmové nerovnosti, ale jejich výskyt je propojený v tom smyslu, že státy s vyššími příjmovými nerovnostmi se snaží potlačit jejich dopad větší progresí daní.
Vedoucí práce: Ondřej Sankot
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses