Princípy detekcie fake news na príklade ruskej invázie na Ukrajinu - Dvorská, Daša (2023)
Ruská invázia na Ukrajinu je len jednou z udalostí, sprevádzanou agresívnou dezinformačnou kampaňou, ktorej dopady vidíme aj na Slovensku. Cieľom práce je popísať princípy detekcie fake news a ich aplikovateľnosť pri využití v kontexte udalosti ruskej invázie na Ukrajinu, na príklade fake news šírených v slovenskom jazyku. Práca sa venuje vymedzeniu fake news a ich blízkym konceptom, popisuje vlastnosti, spôsoby šírenia a atribúty fake news. Popísané sú prístupy k detekcii fake news a to na základe obsahu, šíriteľa a sociálneho kontextu. Súčasťou práce je tiež vysvetlenie politického a sociálneho kontextu vývoja aktivít ruskej dezinformačnej kampane na Slovensku. Pre dosiahnutie cieľa práce je spracovaná analýza a porovnanie existujúcich datasetov využívaných k detekcii fake news a je vytvorený vlastný dataset obsahujúci fake news na zvolenom príklade. Záver práca obsahuje popis základných princípov a diskusiu nad ich aplikovateľnosťou pri detekcii fake news vo zvolenom kontexte. Prínosom tejto práce je preto prostredníctvom popisu princípov k detekcii fake news a vytvorením datasetu prispieť k pochopeniu povahy fake news a tiež k odhaľovaniu a eliminácii fake news na Slovensku.