Big data a jejich využití ve vybraných mezinárodních společnostech v českém prostředí - Horáková, Eliška (2023)
Tato diplomová práce se zabývá využitím big data a s nimi spojených technologií ve velkých mezinárodních společnostech. Cílem práce je diskutovat big data problematiku a poznat její využití ve vybraných společnostech. Literární rešerše je věnována přehledu big data technologií, možnostem jejich využití, výhodám a rizikům, které tato technologie přináší. Dále je literární rešerše zaměřena na trendy založené na big datech a na srovnání využití big dat ve vybraných členských státech EU. Praktická část je soustředěna na zpracování informací získaných formou polostrukturovaných rozhovorů s respondenty z vybraných společností. Témata v praktické části jsou zaměřena na zdroje dat, účely a oblasti zpracování big dat, ochranu dat, rizika a příležitosti, která big data přináší. Dále byli respondenti dotazovaní na firemní kulturu a rozhodování, využívání trendů založených na big data technologiích, přizpůsobení GDPR a budoucí rozvoj společností v této oblasti. Zjištěním praktické části je, že dotazované společnosti využívají big data, avšak na různé úrovni a s odlišnými přístupy.