Pôsobenie neštátnych aktérov na ľudské práva v Iráne - Rindošová, Romana; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Peterková, Jana, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Cieľom bakalárskej práce je preskúmať vplyv neštátnych aktérov na dodržiavanie ľudských práv v Iráne a identifikovať možné metódy a nástroje, ktoré by mohli byť účinné pri dosahovaní tohto cieľa. Prvá kapitola má teoretický pohlaď na neštátnych aktérov a druhá sa zameriava na všeobecné nástroje, ktoré môžu byť použité. Tretia kapitola aplikuje inštrumenty neštátnych aktérov v súvislosti s Iránom, a aký postoj zaujímajú tieto organizácie v otázke dodržiavania ľudských práv. V závere práce bol zistený rozdiel v postavení, vplyvu a metódach, ktoré používajú neštátni aktéri. Medzinárodne nevládne organizácie usilujúce o zlepšenie situácie v Iráne, zdieľajú rovnaký cieľ a využívajú podobné prostriedky na dosiahnutie tohto výsledku. V súvislosti s týmto úsilím bolo zistené, že najefektívnejšie opatrenia sú implementované prostredníctvom medzinárodných organizácií OSN a EÚ, ktoré zahŕňajú implikovanie sankcií a zavedenie osobitného spravodajcu v oblasti ľudských práv v Iráne.
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses