Analýza inflácie v krajinách Európskej únie v rokoch 2010 až 2019 - Maršálková Obergriesová, Lenka; Formánek, Tomáš; Lacko, Jindřich; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Cieľom diplomovej práce je analyzovať smer vplyvu vybraných faktorov na inflačné diferenciály v krajinách EÚ v rokoch 2010-2019. V práci bol odhadnutý statický a dynamický model pre krajiny EÚ a zvlášť pre krajiny eurozóny a pre krajiny nepoužívajúce euro. Pre odhad bola použitá metóda fixných efektov, metóda náhodných efektov a mean group estimátor. Pre krajiny eurozóny sú výsledky statického modelu v rozpore s očakávaním a nasvedčujú, že vyššie než priemerné vládne výdaje a nižšia než priemerná cenová hladina spôsobia nižšiu než priemernú infláciu. Pre krajiny nepoužívajúce euro sa v statickom modeli ukázalo, že väčšia než priemerná depreciácia nominálneho efektívneho výmenného kurzu spôsobí aj relatívne vyššiu infláciu. V dynamickom modeli sa pre všetky krajiny EÚ podľa očakávania ukázalo, že inflačná zotrvačnosť zohráva dôležitú úlohu. Pre krajiny eurozóny výsledky dynamického modelu ešte nasvedčujú, že nižšia než priemerná miera nezamestnanosti a podpriemerná medzera produktu spôsobujú nadpriemernú infláciu.
Vedoucí práce: Tomáš Formánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses