Motivace lidí k práci v hotelnictví - Špásová, Zuzana (2023)
Cílem diplomové práce bylo zjistit motivy, které vedou zájemce o práci k hledání si zaměstnání v odvětví hotelnictví a důvody, pro které naopak zaměstnanci z hotelnictví odcházejí. V teoretické části práce je vymezena motivace z psychologického hlediska, dále je zde charakterizován obor hotelnictví včetně vymezení specifik pro práci v tomto oboru a vymezení požadavků na zaměstnance. Teoretická část práce se též zabývá dříve provedenými výzkumy s podobným předmětem výzkumu. V praktické části jsou popsány výsledky dotazníkového šetření, které bylo provedeno pro naplnění cíle této diplomové práce. Do dotazníkového šetření byli zapojeni jak aktuální, tak i bývalí zaměstnanci hotelů. Tím byla zjištěna motivace a demotivace lidí k práci v tomto odvětví. Bylo zjištěno, že především pracovní podmínky a pracovní prostředí v hotelnictví motivují zaměstnance k práci v tomto oboru. Zároveň výzkum ukázal, že nejvýznamnějším důvodem pro odchod zaměstnanců z hotelnictví je nesoulad mezi pracovním a soukromým životem, který je pro tento obor poměrně typický. Výsledky výzkumu mohou sloužit manažerům či vlastníkům hotelů pro zamyšlení nad touto problematikou.