Dohoda o hospodářském partnerství mezi EU a Japonskem a její dopady v rámci Česko-japonských vztahů - Bürger, Matěj (2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na dohodu o hospodářském partnerství mezi EU a Japonskem v rámci česko-japonských vztahů. Cílem této bakalářské práce je vymezení dopadů této dohody na celkový obchod České republiky s Japonskem včetně dopadů na české společnosti exportující do Japonska. Dalšími cíli této práce je zjistit, v čem spočívá vzájemná spolupráce mezi Českem a Japonskem a jaký je charakter oboustranných investic. Práce je rozdělena na 3 kapitoly, přičemž první kapitola popisuje vzájemné vztahy a následně obsahuje analýzu oboustranného obchodu před vstupem dohody v platnost. Dále se kapitola věnuje vzájemným investicím. Druhá kapitola se zabývá samotnou dohodou a rozebírá její obsah z hlediska jejich nejpodstatnějších částí, jako jsou obchod se zbožím, obchod se službami a ochrana práv duševního vlastnictví. Třetí kapitola vymezuje konkrétní dopady této dohody na Českou republiku a zároveň porovnává stav ukazatelů vzájemného obchodu po implementaci dohody se stavem před její implementací. Dále práce obsahuje vlastní výzkum, který byl proveden na základě dotazníkového šetření určenému vybraným českým firmám.