Dohoda o hospodářském partnerství mezi EU a Japonskem a její dopady v rámci Česko-japonských vztahů - Bürger, Matěj; Štěrbová, Ludmila, 1957-; Smělá, Monika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na dohodu o hospodářském partnerství mezi EU a Japonskem v rámci česko-japonských vztahů. Cílem této bakalářské práce je vymezení dopadů této dohody na celkový obchod České republiky s Japonskem včetně dopadů na české společnosti exportující do Japonska. Dalšími cíli této práce je zjistit, v čem spočívá vzájemná spolupráce mezi Českem a Japonskem a jaký je charakter oboustranných investic. Práce je rozdělena na 3 kapitoly, přičemž první kapitola popisuje vzájemné vztahy a následně obsahuje analýzu oboustranného obchodu před vstupem dohody v platnost. Dále se kapitola věnuje vzájemným investicím. Druhá kapitola se zabývá samotnou dohodou a rozebírá její obsah z hlediska jejich nejpodstatnějších částí, jako jsou obchod se zbožím, obchod se službami a ochrana práv duševního vlastnictví. Třetí kapitola vymezuje konkrétní dopady této dohody na Českou republiku a zároveň porovnává stav ukazatelů vzájemného obchodu po implementaci dohody se stavem před její implementací. Dále práce obsahuje vlastní výzkum, který byl proveden na základě dotazníkového šetření určenému vybraným českým firmám.
Vedoucí práce: Ludmila Štěrbová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses