Rug pully v oblasti DeFi a kryptoměn - Rous, Tomáš; Bruckner, Tomáš, 1974-; Kučera, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
S rostoucím zájmem o kryptoměny a decentralizované finance (DeFi) roste také počet podvodů, které se v tomto prostředí odehrávají. Podvody se stávají stále propracovanějšími a často je není jednoduché odhalit. Tato bakalářská práce se zaměřuje na jeden z druhů podvodů, a to na rug pull. V teoretické části jsou definovány potřebné teoretické termíny, které slouží k pochopení problematiky rug pullů nebo souvisí s touto oblastí. V teoretické části je využita metoda analýzy dokumentů k získání potřebných znalostí o tématu. Dále byl také proveden řízený rozhovor s advokátem Mgr. Petrem Kučerou ze společnosti Blockchain Legal, advokátní kancelář s. r. o. za účelem zjištění právní situace rug pullu v ČR, ale i ve světě. Hlavním cílem této práce je objasnit, jak rug pull funguje, probíhá a proč se lidé stávají obětí rug pullu. Autor využívá metod kvalitativního výzkumu. Autor zkoumá, popisuje, objevuje a zjišťuje skutečnosti, které souvisí s jednotlivými rug pully a s jejich průběhem. Každý jednotlivý projekt je podrobně popsán a je porozuměno jeho důležitým detailům a faktorům. Důraz je kladen na porozumění a pozorování chování zakladatelů projektu a na jejich komunikaci s investory, také na pozorování samotného chování investorů v jednotlivých fázích projektu a na odcizené prostředky. Využito je také řízených rozhovorů, pro pochopení důvodů, které vedou investory k investicím do takových projektů. Analyzováno je pět konkrétních rug pullů. Projekty Thodex, Squid Game, DEFI100, Snowdog DAO a FTX. V závěru práce se nachází diskuse nad výsledky práce a seznam možností včasné identifikace a obrany pro potencionální investory. Nechybí kapitola o limitech bakalářské práce a závěr, který nabízí shrnutí celé práce.
Vedoucí práce: Tomáš Bruckner
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses