Faktory ovlivňující zákazníky společnosti Ryanair při výběru leteckého spoje a navštívené destinace - Blahníková, Aneta (2023)
Bakalářská práce se zabývá chováním a rozhodovacími způsoby zákazníků letecké společnosti Ryanair na příkladu letové trasy Praha – Milán. Hlavním cílem práce je určit, jaké faktory ovlivňují cestující této společnosti při výběru spojení a navštívené destinace. Vedlejším cílem je zjistit, zda zjištěné faktory mají vliv na příliv návštěvníků a turistů do města Bergamo. Pro naplnění cíle jsou použity dvě kvantitativní metody. První z nich je pozorování cenového vývoje letenek na vybrané trase u společnosti Ryanair a u konkurenčních společností Wizz Air a easyJet. Jako druhou výzkumnou metodou bylo zvoleno dotazníkové šetření cestujících, kteří si pro svou cestu na tomto spojení zvolili aerolinii Ryanair. Teoretická část práce pojednává o základních poznatcích týkajících se významu letecké dopravy pro cestovní ruch a o postavení nízkonákladové dopravy v leteckém průmyslu. Dále tato část obsahuje charakteristiku zkoumaných leteckých společností, letiště Milán Bergamo a samotného města Bergamo. Praktická část představuje vyhodnocení výsledků a závěrů z pozorování a dotazníkového šetření. Výzkum označil cenu letenky za nejvlivnější faktor při výběru leteckého spojení, při výběru navštívené destinace byl v tomto případě jako nejvlivnější faktor označena krátká vzdálenost destinace od letiště. Dále bylo zjištěno, že zkoumané faktory skutečně ovlivňují příliv turistů do města Bergamo.